29 Şubat 2012 Çarşamba

Mehmet Gozetlik Art Director / Designer | Seminer : Bilgi Üniversitesi Basic Design Studio. Friday / Cuma 13:30 pm

Mehmet Gozetlik is Executive Art Director and Co-Founder of Antrepo, a design collective, he is also a part-time typography Instructor at the Isik University. He is living in Istanbul. After having graduated Hacettepe University Graphic Design Dpt., he got his MFA degree from Bilgi University. He has been building his career on creating works for a great number of various brands and purposes.
His works is featured in many international publications, books, magazines, online galleries and web blogs,
some of them joined the Hacettepe Art Museum Permanent Collection, also two of Mehmet's projects was exhibited in the “Reason design Emotion" sub-theme of the Beijing International Design Triennial with many international designers including Naoto Fukasawa, Zaha Hadid, Ross Lovegrove, Marc Newson, Norman Foster, Philippe Starck etc. Most of Mehmet Gozetlik's limited edition artworks have gained attention by art lovers all over the world and have been sold in 47 countries. His last article is published in the Washington Post and it is referred and shared by famous designer or design authority like Erik Spiekermann, Scott Thomas, Antonio Carusone etc.
He also creates product designs, pop-art posters, UI icons, fonts etc. for a Better Tomorrow!
His products are available exclusively at the amazon, urban outfitters and many international design stores.
Some of the awards he won: Young Creative Entrepreneur Award, Typography Achievement Award,
Sappi International Print Award etc.

SPACESUIT: AN INTERVIEW WITH NICHOLAS DE MONCHAUX

[Image: From Spacesuit: Fashioning Apollo by Nicholas de Monchaux].
Nicholas de Monchaux is an architect, historian, and educator based in Berkeley, California. His work spans a huge range of topics and scales, as his new and utterly fascinating book,Spacesuit: Fashioning Apollo, makes clear.From the fashionable worlds of Christian Dior and Playtex to the military-industrial complex working overtime on efforts to create a protective suit for U.S. exploration of the moon, and from early computerized analyses of urban management to an "android" history of the French court, all by way of long chapters on the experimental high-flyers and military theorists who collaborated to push human beings further and further above the weather—and eventually off the planet itself—de Monchaux's book shows the often shocking juxtapositions that give such rich texture and detail to the invention of the spacesuit: pressurized clothing for human survival in space.
[Image: From Spacesuit: Fashioning Apollo by Nicholas de Monchaux].
Bridging the line between clothing and architecture, the spacesuit is a portable environment: a continuation of habitable space, safe for human beings, capable of radical detachment from the Earth. That a "soft" and pliable suit designed by Playtex—manufacturer of women's underwear—would beat the "hard," armor-like suit design of military contractors is the surprising core story of de Monchaux's research.
[Image: From Spacesuit: Fashioning Apollo by Nicholas de Monchaux].


27 Şubat 2012 Pazartesi

Instagram Fenomeni

Instagram Fenomeni : Geçtiğimiz yıl flickr'da en çok yükleme(upload) iphone ve nikon d90 dijital kameralardan oldu yılın sonunda iphone birinci sıraya yerleşmişti bile, bu yıl yine birinci sırada açık ara henüz uygulamanın kullanılması 1 yıl bile olmadan instagram 150 milyon yükleme ile zirvede. instagram bizi taşınabilir kameranın kodak tarafından icat edildiği 100 sene öncesine götürüyor ve hatta farklı filtreleri ile; tilt-shift lens, pin-hole, lomography, polaroid gibi instagram kullanıcılarının pek çoğunun fotoğrafçılıkta gerçek anlamını ve uygulamalarını bile bilmedikleri bir bir dünya sunuyor, fotoğrafın özgürleştiğini söylemek mümkün mü ? Evet bence mümkün. Öte yandan fotoğrafla çok içli dışlı olanlarda yarattığı bir sancı da olduğuna inanıyorum, bu ikilemi mimari fotoğraf konusunda bir sunum yapmak üzereyken yaşadım , yaşıyorum . Kodak'ın kurucusu George Eastman No. 1 Kodak kamerayı tanıtırken kullandığı ''Siz butona basın, gerisini biz hallederiz'' meşhur sloganı ile kolay, eğlenceli, herhangi bir ekipman ve ön bilgi gerektirmeyen devrimsel bir buluşu tasvir ediyordu. Bugün instagram ın web sitesinde de şu kelimeleri görüyoruz hızlı, güzel, eğlenceli, kolay instagramda ek olarak ''paylaşmak'' vurgusu var ! geçtiğimiz hafta yine instagramla ilgili bir haberde şöyle diyordu ''instagramla çekilen fotoğraflar çok güzel ve popüler ama yine de fotoğrafçıların çektiği instagram fotoğrafları daha güzel'' diyor ve ben buna hiç ama hiç inanmıyorum instagramın dünyasında tıpkı Eastman'ın dolaylı olarak vurguladığı gibi artık herkes eşit ve aynı derecede özgür. Ara Güler her ne kadar dijital dünyaya mesafeli olsa da bunun ''iyi birşey olduğunu ve dijital fotoğraf sayesinde insanların daha fazla etrafa baktığını söyler '' , benim bunların hepsinin ötesinde daha derinden düşündüğüm mesele ise bugün fotoğrafın gerçeklikle kurduğu ilişkidedir instagram bu ilişkiyi derinden etkilemektedir