4 Ekim 2009 Pazar

OPTIMIZED PATH | OPTIMIZE YOL

90’ların basında Frei Otto ve Hafif Strüktürler Enstitüsü’ndeki takımı “optimize yol sistemi” isimli bir çalışma yaptılar, Gaudi’nin Sagrada Familia’da kullandığı analojik zincir modelleme tekniği. Frei Otto da Gaudi de malzeme sistemlerini, biçim hesaplaması yapmak için deneyimlemişti.Bu malzeme deneylerinin her biri, çeşitli iç etkileşimlerin sonucu olarak belirli bir şekil, doku veya form oluşturacak şekilde tasarlandı. Makinelerin büyük kısmı, dönüşümgüçlerini geliştirebilen malzemelerden oluşmaktaydı. Otto’nun yün iplik makinası, şehir desenlerini ve dallanma sistemlerini hesaplardı. Bunlar, yolları birleştirme, çatallaştırma ve paylaşım geometrilerini ekonomize eden benzer vektör sistemlerdi.Yün-su tekniği ise, çizgilerin yün iplikler olduğu ve belirli miktarda fazla uzunlukta iplikle düzenlenmiş bir “çizgiden yüzeye geçiş” tekniğidir. Bütün sistem su içine sokuldugu anda, çizgiler birleşmeye ve çizgi kesişimlerine yakın delikler bir form oluşturmaya başlar. Aslında olan, karmaşık çizgilerin ekonomize edilmesi, fazlalıkların gruplanması ve organizasyonudur. Sistem kuruduğunda gözlemlenen, çizgilerin bir ızgara form yerine birden ortaya çıkmış ve kendi kendine organize olmuş bir düzendir. Bazı örneklerde, daha büyük deliklerin yanındaki çizgiler daha kalın bir çizgi oluşturacak şekilde yapışmış, bazılarında ise küçük ölçekte ince çizgilerin oluşturduğu ağ daha yüzey benzeri birşeye dönüşmüştür.Bu malzemenin benzer performansları, dijital şaç simülasyonu aracılığıyla daha ileri derecede incelenmiştir.Yün iplik sistemin davranışları, şaç davranışları üzerine, dinamik parametreler davranışı olarak dönüştürülmüştür. Bu esnek saç telleri, çeşitli parametreler, sınırlamalar ve statik güçlere uygun olarak en yakın komşu saç telleri ile karışır. Sistem, bir seri algoritma tekrarının uygulanmasından sonra, sonunda stabil duruma geçer.

Bütün bu teknikler, tamamen sistematiktir, bütün özellikler simultane olarak biçimlenir.Sistem herşeyi hesaplar, dolu ve boş, aynı anda, bir diğerinin formasyonuna bağlı olarak yerleşen binlerce tekrar yardımıyla ve aynı süreçte. En sonunda, sıra ve form üretilir.

Yapı çizgileri, birleşen ve birlikte bir belirli bir form oluşturan esnek saç telleri gibi davranır ve tabandan başlayan karmaşık ve esnek olmayan bir sürece dönüşür. Bu demek oluyor ki, bahsi geçen hesaplama teknikleri –analog yada dijital- sadece strüktürel değil, üst düzey organize formların hesaplanması için de kullanılabilir. Çeviri: Ayber Gülfer

Antonio Gaudi, Chain Modelling




Hiç yorum yok:

Yorum Gönder