9 Ocak 2013 Çarşamba

GARDENS BY THE BAY

2012 Ekim ayında Singapur'da gerçekleşen Dünya Mimarlık Festivali'nin (WAF) benim için kuşkusuz en heyecan veren kısmı festivalden kısa bir süre önce tamamlanan WAF'da yılın projesi seçilen , Wilkinson Eyre Architects'in tasarladığı Gardens by the Bay projesiydi.  Projenin sadece mimarlık alanında değil çevre, şehircilik, sosyal ve kültürel alanlarda yarattığı ve yaratacağı olumlu etkinin, projelendirilmekte olan şehircilik ve mimarlık ürünlerine yansıyacağı umudunu taşıyorum. projenin gerçekleştiği iklim ve coğrafyanın ilk bakışta avantajları olduğunu düşünmek yanlış olmaz ancak projenin temellerini oluşturan ana fikirlerin global anlamda uyarlanabilmesi de zaten işin en önemli aşaması.
Mimari projelerin ''anlatılmaları'' gerektiği konusunda her zaman şüphelerim olmuştur. Gardens Bay the Bay projesi'de işte tam bu özelliğiyle anlatılmasından çok imkanlar ölçüsünde görülmesi , deneyimlenmesi gereken önemli bir örnek. Aslında bir mimari proje olmanın ötesinde bir park ve şehircilik projesi ve içerisinde bolca mimari unsur da barındırmakta. Arch Daily İngiltere'nin en önemli peyzaj mimarı (landscape architect) Andrew Grant ile bir söyleşi yaptı. Andrew Grant profesyonel pratiğinde mimarlık ve doğa arasındaki bulanık(blurry) sınırlar üzerine yoğunlaşarak farklı ölçeklerde sürdürülebilir, inovatif tasarımlar üzerine çalışıyor. Gardens by the Bay projesi de yoğunlaştığı alanlar üzerine düşündüğümüzde doğa ve mimarlık arasındaki alanda duran neredeyse mükemmel bir örnek olarak karşımıza çıkıyor.  
Proje üzerine söylenecek çok söz ve yazılabilecek sayfalarca yazı var ancak, belki de küçük bir merak uyandırarak singapur yakınlarındaki destinasyonlarınızda günlük bir durak olarak seyahat planlarınıza ekleyebilirsiniz. Arch Daily'nin yaptığı şöyleşi videosu ve Grant ile yapılan gezinin videosu ile kendi çektiğim fotoğrafları paylaştım. 






AD Interviews: Andrew Grant from ArchDaily on Vimeo.






A walk round Gardens by the Bay with Grant Associates from Grant Associates on Vimeo.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder